vrijdag, 19 juli 2019 15:44

Vraag & antwoord: Angst is geen probleem

Esther is bekend met non-dualiteit, heeft o.a. mijn boeken gelezen en komt soms langs voor een sessie. En als ze ergens tegenaan loopt, mag ze me altijd appen. Zo ook vanmorgen. Met toestemming deel ik ons WhatsApp gesprek.

Vraag:

Hoi Jan, ik voel zoveel verdriet en angst. Verdriet om m’n leven, hoe het gaat tussen m’n zoon en mij, m’n vader die steeds meer achteruit gaat, enz. En de angst om alles te verliezen en niks meer te hebben en zijn. Een nul, waardeloos enz. Ik zie wel wat er ook is, m’n zoon die bij zijn vriendin woont en veilig is, m’n vader die heel goed verzorgd wordt in t verpleeghuis, ik die op vakantie gaat met m’n vriend. Het is er beiden.

Hoe kan ik met de angst en het verdriet omgaan? Hoe kom ik in “die bal van gevoel,” zoals jij het omschreef? Want t lijkt alsof ik me ook nog verzet, want er is flinke onrust.

Liefs, Esther

Antwoord:

‘Omgaan met angst en verdriet’ is eigenlijk synoniem aan ‘hoe kom ik er vanaf’. Hoe ga je om met blijheid en geluk? Precies. Niet. Want dan ben je er niet mee bezig. Het is er gewoon, je wilt er niet vanaf.

Gelukkig heb je het zelf al door: ‘het lijkt alsof ik me ook nog verzet’.

Probeer je gevoelens er te laten zijn, inclusief je verzet. Een rondje in de natuur lopen, zonder telefoon wil ook wel eens helpen ❤️

Groetjes, Jan

***

Een schoolvoorbeeld van hoe een proces van wakker worden eruit kan zien. Ineens zie je tijdens het stellen van een vraag zelf het antwoord al. Het enige wat soms nodig lijkt te zijn is iemand die met jouw proces meekijkt. Meestal weet je iets allang, maar moet je het zo nu en dan van iemand anders horen. Totdat ook dat niet meer nodig is.

Tijdens een proces van zelfonderzoek kun je eveneens ontdekken dat emoties, zoals angst of verdriet, helemaal geen probleem zijn. Het probleem is dat je van emoties af wilt komen, dat je ze niet wenst te ervaren. Laat emoties met rust en ze laten jou met rust. Wanneer dit van top tot teen duidelijk is, daalt er een serene stilte over je neer.