woensdag, 13 mei 2020 21:03

Tips: nieuwe boeken van Patrick Kicken en Wolter Keers

Nu het coronavirus over onze planeet dendert, zitten veel mensen noodgedwongen thuis. Dat geldt ook voor mij. Gelukkig lag er nog een stapel ongelezen boeken op mij te wachten. Ik pik er twee uit die de moeite waard zijn.

1. Leven zonder stress - Patrick Kicken

Patrick Kicken heeft laatst zijn boek Leven zonder stress uitgebracht. Een verlengstuk van zijn gelijknamige podcast. Honderden experts heeft hij gesproken over non-dualiteit, stress, rust, burn-out en geluk. In dit boek deelt hij de inzichten uit die gesprekken.

Leven zonder stress leest als een trein. Zeer toegankelijk, vol humor en tegelijkertijd steek je er ook nog iets van op. Zo leerde ik het verschil tussen depressie en een burn-out:

‘Eén van de grootste verschillen is dat je bij een burn-out vaak nog wel iets wilt, maar dit niet kunt door gebrek aan energie. Heb je een depressie, dan zou je misschien wel kunnen, maar wil je dit niet en vind je het de energie niet waard. Wil je weten hoe het bij jou zit? Op psyned.nl kun je een gratis test maken.’

Naast dit soort praktische tips staan er ook interviews in het boek met Advaita-leraar Jan Van Delden bijvoorbeeld en documentairemaker Sanne Kooiman. Verder vind je in Leven zonder stress bijdrages van de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter (‘Het nastreven van geluk maakt ons ongelukkiger’), schrijver en leraar Tibetaans boeddhisme Jan Geurtz (‘Stoppen met denken is niet nodig. Waar het om gaat, is je gedachten niet meer geloven’) en business coach Eelco Smit (‘Alles begint met nee. Nee tegen de status quo, of een nee tegen de wens van de ander. Dan pas kun je aan ja gaan denken. Dus nee tegen energiezuigers en ja tegen mensen en activiteiten die je energie geven’).

Niet alleen de visies van experts worden besproken, maar ook Patrick’s eigen inzichten komen ruim aan bod:

‘Het klinkt misschien als een excuus, maar ik vind mijn leven leuker geworden, dankzij mijn burn-out. Tegenwoordig kan ik ontzettend tevreden zijn. Met niks, of met heel weinig. Een koud glas water drinken als ik dorst heb, vind ik nu zó heerlijk. Daar geniet ik echt van.’

Verderop in het boek:

‘We richten onze levens in alsof we hier minimaal 500 jaar verblijven, maar het kan morgen zomaar afgelopen zijn. En dat klinkt als een cliché, maar clichés zijn vaak maar al te waar. Dus waar ben je nu? Wat doe je nu? Dat nu is het enige wat je hebt. Eckhart Tolle heeft daar een mooie uitleg voor. Daarin rolt hij als het ware het leven uit en zegt: ‘Kijk, dit is je verleden. Daar kan je niks meer mee. En daar ligt je toekomst, daar kan je ook nog niks mee. Het enige waar je wél wat mee kunt is het nu.’ En dat is waar hoor. Als je je bezig gaat houden met waar je geen invloed op hebt, krijg je stress. De kunst is om in het hier en nu te blijven.’

Het boek is hier te bestellen.

2. Jezus en de Yogi - Wolter Keers

Regelmatig krijg ik een allergische reactie als ik teveel religieuze termen in een te kort tijdsbestek lees. Daarom was ik wat huiverig toen ik het boekje Jezus en de Yogi in handen kreeg. ‘Pfff…, dit ga ik écht niet lezen!’, bromde de stem in mijn hoofd. Mijn huivering sloeg om in verbazing op het moment dat ik zag dat het boekje van Wolter Keers was. ‘Wolter Keers? Jezus? Wat heeft Advaita in godsnaam met religie te maken?’, bromde mijn bovenkamer opnieuw.

Eigenlijk was ik toch wel benieuwd. Oké, mijn nieuwsgierigheid wint. Vlug sla ik het boekje open op een willekeurige bladzijde en begin te lezen:

‘Het was een prachtige warme dag in juni, en ik was aan het zwerven door de bossen ergens aan de rand van de Veluwe. Daar hield ik van: alleen zijn met de bomen, de wind horen ruisen tussen de dennen- en sparrennaalden, diep in het hart van een wilde bloem kijken, lachen met een enkele vogel die fluitend of soms zelfs schreeuwend om mijn aandacht vroeg, terwijl ik heel diep de geur insnoof van hars en warm zand, rechts van mij de zinderende zon boven de heuvels die begroeid waren met heide.

De weg bestond eigenlijk alleen maar uit een brede, boomloze strook langs de rand van het bos, met middenin een karrenspoor. Er was verder niemand. Alleen het ruisen van de wind onderstreepte af en toe de stilte in en om mij heen. En geleidelijke aan werden de stilte in mij en de stilte om mij heen tot één – alleen maar stilte, zonder een ik gedreven door gedachten of een doel.’

Klik! De brommende commentator in mijn hoofd is stilgezet.

In de hoofdstukken die volgen gaat Wolter Keers als ware het gesprek aan met Jezus. Hij stelt diepgaande vragen die Jezus bij wijze van spreken beantwoordt en in dat samenspel zet Keers zijn non-dualistische visie uiteen.

Een demonstratie van wat er kan gebeuren tijdens zelfrealisatie wordt in dit stukje treffend onder woorden gebracht:

‘Na deze woorden zweeg Jezus, en in de stilte die volgde was het alsof ik werd meegenomen naar de kern van het wonder. Het was alsof in minder dan een halve minuut alle dingen verdwenen: de plek waarop we zaten, de heide en het daglicht verdwenen uit mijn geheugen, en toen alle dingen verdwenen waren bleef er niets over, was er geen ruimte meer, geen uitspansel ­– er was niets. Maar dat niets was niets anders dan de herinnering aan het feit dat er eerst dingen waren, de aarde en de sterren: dit niets was het waarnemen van hun afwezigheid. Toen verdween ook dat.

Maar toen alle dingen verdwenen waren, zelfs dit ‘niets’, dat idee van afwezigheid, was er geen leegte. Iets bleef over, zonder vorm, tegelijk eindig en oneindig, allesomvattend, binnen mij en buiten mij, zoals de ruimte binnen mij en buiten mij is, zoals de ene ruimte dwars door alle dingen heen gaat. Dit Ene was alleen maar Tegenwoordigheid, Dat wat alle dingen gemeen hebben en wat ons geen ogenblik verlaat of zou kunnen verlaten, zomin als de ruimte ons verlaat wanneer wij ons bewegen door onze dorpen en steden, ook al geven wij ons van dit feit geen rekenschap.’

Het boek is hier te bestellen.